86 Bogusław Wowrzeczka
zdrowy, a jednocześnie tworząc naturalne środowisko
miejskie.
Odmianą rolnictwa miejskiego jest „farma wertykal-
na”. Jest to sposób uprawy roślin w obiektach wieżowych
w przestrzeni miejskiej. Stosując technologie recyklingu
i inne metody hodowli roślin, takie jak metoda hydropo-
niczna, w obiektach tych uprawia się owoce, warzywa,
grzyby, hoduje się ryby i zwierzęta. W farmach piono-
wych do produkcji wykorzystuje się energię słoneczną,
wiatrową, odzyskiwaną wodę, a także wytwarza się gaz
z odpadów biologicznych
[2].
Pojęcie farm pionowych zostało wprowadzone przez
Gilberta Ellisa Baileya w 1915 r. W swojej książce pt.
Pionowe rolnictwo, autor ten jako pierwszy przedstawił
znaczenie i metody „pionowej gospodarki”
[3].
Współcześnie pionowe rolnictwo można zdefiniować
ja ko przyjazne dla środowiska, zgodne z aktualną tech no-
lo gią i wiedzą oraz ekonomicznie opłacalne uprawia nie
roślin lub hodowanie zwierząt w obiektach wielokon-
dygna cyj nych, wieżowcach lub innych pochylonych po -
wierzch niach.
Przyczyną wprowadzania rolnictwa do miasta są glo-
balne prognozy demograficzne i ekonomiczne. Do 2050 r.
prawie 80% mieszkańców Ziemi będzie żyć w miastach
[4]. Liczba ludności wzrośnie o mniej więcej 3 mld.
Obecne zasoby gruntów uprawnych są na wyczerpaniu,
część z nich ulegnie degradacji ze względu na złą go s-
podarkę rol ną. Szacuje się, że niezbędne będzie około
1 mln km
2
no wej ziemi, aby zaspokoić potrzeby żyw noś-
cio we miesz kańców naszej planety. Wprowadzenie rol -
nictwa do mias ta wydaje się zatem koniecznością.
Hipotetyczne korzyści wynikające z agrourbanistyki
obej mują zagadnienia związane z procesami rów no wa-
żenia rozwoju miasta w zakresie przestrzennym, gospo-
darczym i społecznym, między innymi:
– eliminację transportu żywności do miasta,
– dostarczanie świeżych warzyw i owoców,
– zmniejszenie zużycia wody (dzięki kontroli), wyko-
rzys tanie wody deszczowej i szarej,
– możliwość produkcji przez cały rok przez kontrolę
procesu wegetacji (eliminacja wpływu klęsk żywiołowych
na rolnictwo),
– produkcję zdrowej żywności bez środków chemicz-
nych,
– wykorzystanie biogazu do produkcji energii,
– recykling odpadów jako naturalnego nawozu,
– powiększenie terenów zieleni i rekreacji,
– tworzenie miejsc pracy dla osób migrujących z tere-
nów wiejskich.
Negatywne czynniki hamujące proces agrourbaniza cji
to:
– wysoki koszt gruntów w miastach,
– energochłonność wynikająca z konieczności zapew-
nie nia dostępu światła i wody,
– konieczność stosowania zaawansowanych technolo-
gii budowlanych, w szczególności w farmach o układzie
wertykalnym,
– konieczność zmiany struktury rynku rolnego,
– zagrożenie ze strony czynników chorobotwórczych,
pasożytów i metali ciężkich.
bred. In vertical farms production is carried out by using
solar and wind energy and recycled water, while gas is
produced from biological wastes [2].
The concept of vertical farms was introduces by
Gilbert Ellis Bailey in 1915. In his book entitled Vertical
Agriculture, the author for the first time presented the
significance and methods of “vertical economy” [3].
Today, vertical agriculture can be defined as cultiva-
tion of plants or animal breeding in multi-storey struc-
tures, skyscrapers and other similar inclined surfaces,
whose processes are environmentally friendly and con-
ducted in accordance with the current technology and
knowledge as well as economically cost effective.
Agriculture is introduced into cities due to global de mo-
graphic and economic forecasts according to which by the
year 2050 almost 80% of all inhabitants of the Earth shall
live in cities [4]. The global population shall rise by about
3 billion people. Current resources of arable land are run-
ning out and some of them will degrade due to badly con-
ducted agricultural economy. It is estimated that in order to
satisfy needs for food for all people living on our planet
circa 1 million km
2
of new land will be ne cessa ry. Hence the
introduction of agriculture into cities seems unavoidable.
Hypothetical advantages resulting from agro-urbanism
comprise issues connected with processes of sustainable
development of the city in spatial, economic and social
scope, including inter alia:
– eliminating the need to transport food to a city,
– delivering fresh vegetables and fruits,
– reducing water consumption (thanks to control),
usage of rainwater and grey water,
– possibility of conducting production throughout the
year due to controlling the process of vegetation (elimina-
ting the influence of natural disasters on agriculture),
– production of healthy food without chemicals,
– using biogas for energy production,
– recycling wastes as a natural fertilizer,
– enlarging green and recreation areas,
–
creating jobs for people who migrate from rural areas.
Negative factors inhibiting agro-urbanisation pro-
cesses are:
– high cost of land in cities,
– energy consumption resulting from the need to pro-
vide access to light and water,
– necessity to use advanced construction technologies,
particularly in farms employing the vertical system,
– necessity to change the structure of the agricultural
market,
– danger from pathogenic factors, parasites and heavy
metals.
Aspects that distinguish agro-urbanism from modern
agricultural production
1
, include first of all the use of wi -
dely understood recycling and renewable ener gy in pro-
1
Agriculture can be divided into extensive agriculture (also called
low trade or traditional) and intensive agriculture (called high trade or
industrialised) depending on its features, i.e. the amount of expendi-
tures, the amount of crops as well as the average area of farms and the
size of the national agricultural area); http://pl.wikipedia.org/wiki/
Rolnictwo [accessed: 5.06.2013].